Výlety nejen do minulého století


Fyzické aktivity napomáhají udržet náš mozek v kondici

28.06.2009 09:11

  Lidé si stále více uvědomují význam tělesného cvičení a pohybu pro intelekt. Tzv. Oxfordský slovník (The Oxford Dictionary) definuje cvičení jako „aktivity vyžadující fyzické úsilí, konané v zájmu zdraví a kondice“.

 Význam dobré kondice mozku se nesmí podceňovat a fyzické úsilí účelně doplňuje aktivity jako hraní populárních her, zaměřených na procvičení mozku, jako Sudoku, křížovky, puzzle apod. 

 Mozek je rozdělen na levou a pravou hemisféru. Informace, přicházející do levého ucha postupují přímo do pravé části mozku. Činnost pravé ruky je řízena levou hemisférou a naopak, pohyby ruky levé řídí hemisféra pravá. Všechny motorické funkce na straně pravé ovládá levá hemisféra a vice versa.

 Čím častěji se obracíme k oběma hemisférám mozku, tím lépe jsme schopni fungovat. Je důležité, abychom obě hemisféry využívali co nejčastěji, aby náš mozek co nejlépe pracoval. Zabezpečení dobrého průtoku krve mozkem podporuje vysokou úroveň fungování duševních činností a fyzické cvičení a pohyb jsou základním činitelem jeho zabezpečení.

 Skutečně, pohyb upevňuje myšlení. Uvědomte si, co všechno vás napadá při každé sebemenší fyzické aktivitě, ať je to procházka se psem, příprava snídaně, nebo ranní rozcvička. Fyzická aktivita stimuluje mozek a přináší nové myšlenky a nápady.

 Ve vyšším věku má nezanedbatelný význam tanec, bez rozdílu zda jde o pomalý pohyb na milostné písně, svěží country nebo folklor; bylo zjištěno např. že projevy demence / Alzheimerovy choroby se snižují až o 96 %. Podobné účinky má hra na hudební nástroje (69 %). Tyto aktivity mají svou nezanedbatelnou fyzickou stránku a využívají mnohostranný integrální pohyb, jsou hravé a stimulují mozkovou činnost.

 Mnoho hudebních škol v Kanadě vyučuje hru na piano a kytaru zájemcům nad 60 -70 let. Jako houby po dešti se šíří „vycházkové kluby“ ("walking clubs"). Lidé, kteří je organizují dobře znají význam vysoké aktivity pro tělesné i duševní zdraví.

 Fyzická i intelektuální činorodost rozvíjejí mozkovou tkáň. Kdykoliv si rozšíříme svůj záběr, ať již ve fyzické nebo i intelektuální oblasti, náš mozek se nově namodeluje. Vede to k udržení jeho náležité kapacity do vysokého věku.

 Procvičování mozku, náročnější fyzické pohybové aktivity jako vycházky, tanec, golf i jemné koordinace pohybů jako při pletení, psaní na počítači, učení a procvičování jazyků (například i spolu s vnoučaty), nebo i hra na hudební nástroje, to vše podporuje zlepšování funkce mozku.

 Vyhledej na Google hry, zaměření na procvičování intelektu a najdeš řadu možností, karetní hry, cvičení koncentrace, puzzle, optické iluze. Zajdi do knihovny a možná najdeš workshopy zaměřené na zdokonalování znalostí jazyků. Prohlédni si noviny a nalezneš řadu příležitostí k procvičení intelektu; kontrolní odpověď mnohdy najdeš ve vydání následujícího dne. Zpívej, tancuj, používej svůj hudební nástroj.

 Klíčem dobrého zdraví těla i ducha ve stáří jsou aktivity, z nichž bude mít prospěch celý tvůj organizmus.

 Melissa Martz    na webu www.seniorweb.co.uk 

Překlad IL

 

—————

Zpět